Gardens in Highgate London

PGSD was asked to work on two gardens in Highgate, north London, by construction company Heydon & Carr who were converting one house into two separate dwellings.

We designed and planted both of the gardens and installed top soil, turf, trees, shrubs and perennials.

The plants, of which there were several hundred, included: Clematis Montana on 1.5 Trellis; Jasminum on 1.5 Trellis; Parthenocissus on 1.5 Trellis; and Hedra on 1.5 Trellis.

Architectural Shrubs and trees comprised Phormium 5L; Cordyline 5L; Yukka 5L; specimen Japanese Maple; Bamboo 20L pots; Olive tree 1.5m tall; and Betula multi stem 2.5-3m tall.

The borders contain a mix of shrubs, perennials and grasses in 3 to 5 litre pots: Agapanthus; Aster; Geranium; Heleborous; Heuchera; Kniphofia; Rudbeckia; Grasses 5L; Carex Evergold; Stipa Tenuissima; and Semperviren.

The Thames Tideway Tunnel, Blackfriars Bridge planting

The Thames Tideway Tunnel is a major new sewer, urgently needed to protect the tidal river Thames from pollution. The total Tideway project has a budget of £3.1 billion.

London’s sewerage system is no longer fit for purpose and spills millions of tonnes of sewage into the tidal section of the river every year.

Tideway is building the tunnel to tackle the problem of overflows from the capital’s Victorian sewers for at least the next 100 years and to enable the UK to meet European environmental standards.

PGSD was contracted by VolkerStevi​n to reinstate the damaged green space to the right and left of Blackfriars Bridge in central London, where construction took place for the new super sewer.

Not only was it reinstated but the space was also upgraded.

Nine large multi stem Betula Utilis and three Carpinus Betulus were selected from Bruns Nursery in Germany for the project.

These trees were transported from Germany to the Volker depot on the river at Silvertown. They were then transported down the river by barge to the Blackfriars pier and lifted by crane from the barge into the prepared pits.

 A couple of hundred shrubs supplied by Palmstead nurseries in Kent were installed into the new granite planters with the trees.

 

Royal Holloway, University of London

PGSD Limited was asked by ARJ Construction Ltd to help with a project at Royal Holloway, University of London. The project comprised a Boiler House Cafe and International Building refurbishment.

The PGSD project remit included: design, supply and install a high level fence / barrier to ensure the area is safe from potential falls, given the height of the retaining sleeper walls around the parking bay. The fence needed to be fit for purpose, as ‘in fitting’ as possible within the surroundings. In addition, it had to be a cost effective solution.

Our solution was to supply and install 150mm x 150mm posts fixed 750mm down the sleeper wall, with integral 48mm galvanised key clamp poles in the posts and two rails. This ticked all of the boxes and the client was very happy with the result.

Royal Holloway, University of London, is ranked in the top 30 of all UK universities.

 

PGSD Royal Holloway University of London 2

One Stop Doctors Hemel Hempstead

PGSD Limited worked with ARJ Construction on a project for One Stop Doctors, at their new build cutting edge Clinic in Hemel Hempstead. PGSD had an initial brief to carry out soft landscaping around the new facility.

From soft landscaping, the scheme progressed to include:

* The full construction of the internal courtyard area, with specially sourced slabs and copings from India

* Hard wood timber from West Africa to clad the walls

* 40 tonnes of  materials that were carefully handballed through the building to construct the courtyard

* Construction of the external courtyard and paving areas, including kerbing around the building

* Creation and shaping of an acoustic bund (a noise reducing soil mound)

* Installation throughout the works of ducting for lighting and electrics

* Specialist bespoke cladding to the curved feature sign walls on the entrances

* Raising the area by 600mm to create a continuous level

* Raising and installation of drains

* Installation of emergency fibre optic ducting

* Installation of patio area on a balcony raised on pedestals

* Soiling, seeding, planting and mulching

The project took eight weeks to complete, working with all stake holders to ensure a smooth transition of works.